Положителните новини са, че ЕС, както и България, ще избегната

...
 Положителните новини са, че ЕС, както и България, ще избегната
Коментари Харесай

Доц. Щерьо Ножаров: Очаква ни нисък, а не догонващ икономически растеж

 „ Положителните вести са, че Европейски Съюз, както и България, ще избегната една сериозна криза. И инфлацията ще спадне. Но, въпреки това, икономическият напредък ще бъде невисок. “

Така доцент Щерьо Ножаров от Българска стопанска камара разяснява в студиото на Euronews Bulgaria зимната икономическа прогноза на Европейска комисия за нашата страна.

„ Например, инфлацията ще спадне два пъти – към 7.7% за България в границите на тази година, 4.4% е прогнозата за 2024 година. т.е. непрекъснато намаляване. Но казусът е, че икономическият напредък, посочен за България, е 1.4% за тази година. Което е три пъти по-ниско от този за предходната. А 2024 година ще имаме 2.4% растеж “, уточни той.

 
Това е стопански напредък, който сигурно не е догонващ, който гравитира към минимума и на база на който ние, преди всичко, не можем да чакаме високи обществени финансови вложения, високи вложения на формите, както и огромно покачване на приходите, което да е основано на покачване на продуктивност и на напредък.
 „ Ние имаме две следващи години – 2021-а и 2022-а, със мощен спад на вложенията – както на обществените финансови разноски, по този начин и на бизнес вложенията. Което се отразява тази година в стопански напредък към 1% “, подсети икономистът.

„ Инвестициите дефинират капацитета за напредък във всеки идващ интервал. И когато имаме следващи интервали, в които те спадат, действително икономическият напредък понижава и България почва да изостава от догонващата инерция и скорост, която беше поела с растежи, които гравитираха най-малко към 4% “, обясни доцент Ножаров.

Той разяснява и отлагането на влизането на България в еврозоната.

Ние пропущаме доста неща. На първо място, българската стопанска система ще бъде доста по-устойчива на макроикономически шокове.

Икономистът уточни и други преимущества на еврозоната – нулеви транзакционни разноски, ниски лихвени проценти, висок кредитен рейтинг, който може да притегли вложения в наукоемки технологии. Сега главният ни експорт е с ниска добавена стойност, а с цел да се промени това, е нужна смяна в икономическата ни политика, счита той.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР